sobota, 27 czerwca 2015

Ciasto kopiec kreta i aranżacja z paterą GLASMARK + WYNIKI

Hej kochani!

Dzisiaj dla odmiany o czymś innym niż kosmetyki.

Czymś co może być zarówno elementem wystroju, jak i podstawką do ciast czy też owoców.

Piszę oczywiście o paterze firmy GLASMARK:) 

Wykonana jest ze szkła, o pięknym, intensywnym, czerwonym kolorze. Świetnie prezentuje się na stole, dodaje uroku i  eksponuje potrawy :) Możecie ją zakupić tutaj: <KLIK>

Postanowiłam zrobić ciasto- kopiec kreta:) Przepis pod zdjęciem.





Składniki 

Ciasto:
  • ok. 125 g masła roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru (ok.110g)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej(340g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
  • 3-4 banany 
  • łyżka soku z cytryny 
Przygotowanie ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier 110g. i ubić na gładki, puszysty krem.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz roztopione masło.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 25-30 minut.

Przygotowanie masy i wykończenie:
Z ciasta wyciąć środek pozostawiając ok. 1 cm dna i 1 cm brzegów– wydrążone ciasto rozdrobnić.
Nałożyć banany pokrojone na pół i skroplić sokiem z cytryny.
Pokroić czekoladę lub zetrzeć na małe kawałki.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno- około 5-6 minut na najwyższych obrotach
Wymieszać z rozrobioną w wodzie żelatyną.
Dodać czekoladę i lekko wymieszać.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Miałam zrobić zdjęcia jak wyglądało w środku, ale zostało tak szybko zjedzone, że zapomniałam. Jak będę robiła ponownie to naprawie swój błąd :)

Po odwróceniu patera też nadaje się do użytku. Ja zrobiłam małą aranżację. Można na niej rozłożyć przekąski, ozdoby i postawić na stół. Z żywymi kwiatami, zamiast świeczki i podgrzewaczami obok, wyglądałoby jeszcze piękniej :)
Link do patery : <KLIK>
Link do sklepu: <KLIK>
Link na Fb: <KLIK>

GLASMARK posiada świetne naczynia i w rożnych barwach. Cały asortyment maja wysokiej jakości i w niewielkich cenach. Koszt mojej patery to 26 zł.

Wpis zawiera lokowanie produktu i jest wynikiem współpracy z GLASMARK.

Co sądzicie o moich pomysłach z paterą?
Możecie na Facebooku przesłać mi swoje aranżacje ze świeczkami, kwiatami itp., chętnie wstawię na stronę :) 



Konkurs w którym do wygrania był zestaw kosmetyków oraz sukienka wygrywa...

Karolina Bugajska!

Proszę o dane do wysyłki w wiadomości prywatnej. Gratuluję! :)

21 komentarzy:

  1. Cudownie to wygląda! Az chce się zjeśc! :)) Daj kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Ja akurat posłużyłam się tym co miałam w domu :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Widziałam kochana, że masz bloga :) Muszę w wolnej chwili zajrzeć:)

      Usuń
  4. Świetny pomysł :) Bardzo fajna i kolorem przyciąga uwagę :) Pozdrawiam, Anna Sobańska

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda przepysznie, świeczka przesłodka <3

    zapraszam do mnie:

    thisismyworld425.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z całego serca polecam firmę GLASMARK, bo kiedyś tak pracowałam :) a teraz teściowa pracuje i robi takie cudeńka a nie nawet ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie pasuje pod to ciasto !;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow pomysły są niebanalne :)) U mnie patera by sie nie sprawdziła ze względu na kolor

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń