Hej kochani!
Dzisiaj dla odmiany o czymś innym niż kosmetyki.
Czymś co może być zarówno elementem wystroju, jak i podstawką do ciast czy też owoców.
Piszę oczywiście o paterze firmy GLASMARK:)
Wykonana jest ze szkła, o pięknym, intensywnym, czerwonym kolorze. Świetnie prezentuje się na stole, dodaje uroku i eksponuje potrawy :) Możecie ją zakupić tutaj: <KLIK>Postanowiłam zrobić ciasto- kopiec kreta:) Przepis pod zdjęciem.
Ciasto:
- ok. 125 g masła roślinnego
- 125 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru (ok.110g)
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej(340g)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 3-4 banany
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier 110g. i ubić na
gładki, puszysty krem.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki
przesiane przez sito, mleko oraz roztopione masło.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 25-30 minut.
Przygotowanie masy i wykończenie:
Z ciasta wyciąć środek pozostawiając ok. 1 cm dna i 1
cm brzegów– wydrążone ciasto rozdrobnić.
Nałożyć banany pokrojone na pół i skroplić sokiem z
cytryny.
Pokroić czekoladę lub zetrzeć na małe kawałki.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie
wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na
sztywno- około 5-6 minut na najwyższych obrotach
Wymieszać z rozrobioną w wodzie żelatyną.
Dodać czekoladę i lekko wymieszać.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Miałam zrobić zdjęcia jak wyglądało w środku, ale
zostało tak szybko zjedzone, że zapomniałam. Jak będę robiła ponownie to naprawie swój błąd :)
Po odwróceniu patera też nadaje się
do użytku. Ja zrobiłam małą aranżację. Można na niej rozłożyć przekąski, ozdoby
i postawić na stół. Z żywymi kwiatami, zamiast świeczki i podgrzewaczami obok, wyglądałoby jeszcze piękniej :)
Link do patery : <KLIK>
GLASMARK posiada świetne naczynia i w rożnych barwach. Cały asortyment maja wysokiej jakości i w niewielkich cenach. Koszt mojej patery to 26 zł.
Wpis zawiera lokowanie produktu i jest wynikiem współpracy z GLASMARK.
Co sądzicie o moich pomysłach z paterą?
Możecie na Facebooku przesłać mi swoje aranżacje ze świeczkami, kwiatami itp., chętnie wstawię na stronę :)
Konkurs w którym do wygrania był zestaw kosmetyków oraz sukienka wygrywa...
Karolina Bugajska!
Proszę o dane do wysyłki w wiadomości prywatnej. Gratuluję! :)
Cudownie to wygląda! Az chce się zjeśc! :)) Daj kawałek :)
OdpowiedzUsuńWyślę pocztą <3
Usuńto juz jedzie do mnie czy jeszcze nie ? :)
UsuńJedzie jedzie... byleby nie zjedli po drodze <3
Usuńtak klimatycznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Ja akurat posłużyłam się tym co miałam w domu :)
Usuńwow romantycznie :P
OdpowiedzUsuńKlimat jest :)
UsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Widziałam kochana, że masz bloga :) Muszę w wolnej chwili zajrzeć:)
UsuńZapraszam :)
UsuńŚwietny pomysł :) Bardzo fajna i kolorem przyciąga uwagę :) Pozdrawiam, Anna Sobańska
OdpowiedzUsuńTaki spontaniczny :)
Usuńciasto wygląda przepysznie, świeczka przesłodka <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:
thisismyworld425.blogspot.com
Dziękuję serdecznie , a zajrzę :)
UsuńJa z całego serca polecam firmę GLASMARK, bo kiedyś tak pracowałam :) a teraz teściowa pracuje i robi takie cudeńka a nie nawet ładniejsze :)
OdpowiedzUsuńIdealnie pasuje pod to ciasto !;)
OdpowiedzUsuńWow pomysły są niebanalne :)) U mnie patera by sie nie sprawdziła ze względu na kolor
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ♥
OdpowiedzUsuńPięknie apetycznie;)
OdpowiedzUsuń